Platenwisselaar kopen

Platenwisselaar

Uw platenwisselaar via TCC Heat Exchangers

Bent u op zoek naar een platenwisselaar? Dan bent u bij TCC Heat Exchangers aan het juiste adres. Wij bieden verschillende onderdelen voor warmtewisselaars aan en dus ook voor platenwisselaars. Op deze pagina zullen we meer vertellen over platenwisselaars en waarom u hiervoor bij ons terecht moet.

Wat is een platenwisselaar en hoe werkt het?

Een platenwisselaar is een specifiek soort warmtewisselaar. Een platenwisselaar bestaat uit een aantal geribbelde platen. Deze platen worden tegen elkaar aangedrukt in een frame, waarbij de randen van de platen zijn voorzien van een pakking of waarbij de dunne platen aan de randen aan elkaar worden gelast. Hierdoor ontstaan parallelle kanalen tussen de platen. De ene vloeistof stroomt door de even kanalen en de andere vloeistof door de oneven kanalen. Op het moment dat er temperatuurverschil ontstaat tussen de twee vloeistoffen, zal warmte door de platen heen van de warme vloeistof naar de koudere vloeistof worden overgedragen.

Welke soorten platenwisselaar zijn er?

Een platenwisselaar kan uit meerdere secties opgebouwd zijn. Deze secties worden van elkaar gescheiden door een plaat, waarop extra aansluiting kan worden aangebracht. Dit zorgt ervoor dat er in één unit kan worden verwarmt of verkoelt. Daarnaast kunnen er meerdere processtromen zijn of een regeneratief proces toegepast worden.

Er zijn twee uitvoeringen van de platenwisselaars. Je hebt de enkelgroeps (single-pass) en multigroep (multi-pass). Welke uitvoering het beste is, is afhankelijk van uw productieproces. De single-pass heeft vaak de voorkeur, omdat de procesaansluiting voor het leidingwerk zich hierbij aan de vaste frameplaat bevindt. Dit vereenvoudigd de- en montage van uw platenwisselaar. Indien u meer wil weten of deze platenwisselaar voor uw organisatie geschikt is, laat het gerust weten. Onze vakkundige adviseurs bespreken dit graag met u.


Een platenwisselaar voor de CV ketel

Een platenwisselaar voor de CV ketel, ook wel bekend als een CV-platenwisselaar, is een essentieel onderdeel van een verwarmingssysteem. Deze innovatieve warmtewisselaars zorgen voor een efficiënte warmteoverdracht tussen het verwarmingswater en het tapwater in uw CV-installatie. Dankzij het optimaliseren van de warmteoverdracht, draagt de platenwisselaar bij aan een efficienter gebruik van energiebronnen wat uiteindelijk resulteert in lagere energiekosten. Door het compacte ontwerp van een platenwisselaar en hoge warmteoverdrachtsefficiëntie zijn platenwisselaars ideaal voor zowel huiselijke als commerciële toepassingen. Met een CV-platenwisselaar kunt u genieten van een comfortabele en energiezuinige verwarming in uw woning of bedrijfspand.


Wanneer is een multi-pass platenwisselaar de juiste keuze?

In sommige gevallen is een multi-pass platenwisselaar echter noodzakelijk. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer de gewenste temperatuurtrajecten erg dicht bij elkaar liggen of als er sprake is van een geringe massastroom. Ook externe factoren kunnen ervoor zorgen dat u een multi-pass nodig hebt. Dit kan de beperking in toegestane hoogte zijn, waardoor de platenwisselaar een geringe thermische lengte heeft. In deze gevallen wordt er gekozen voor meerdere kleine platen en daarom is een multi-pass uitvoering het meest efficiënt.

Overigens is demontage en montage van een platenwisselaar erg eenvoudig. Door het verwijderen van de trekbouten en het terugschuiven van de drukplaat, wordt het mogelijk het platenpakket te inspecteren en (indien nodig) te reinigen. Wanneer het nodig is om de pakking te vervangen, dan kunnen de platen makkelijk uit het frame worden verwijderd. Let op dat dit wel zeer zorgvuldig gebeurt. TCC Heat Exchangers helpt u graag met de reiniging van uw platenwisselaar. Laten we verder op het reinigen ingaan in de volgende alinea.

Platenwisselaar reinigen 

Het reinigen van een platenwisselaar is een essentieel onderdeel van het onderhoudsproces om de optimale werking te waarborgen. Door de voortdurende blootstelling aan verschillende vloeistoffen en stoffen kunnen zich in de loop van de tijd afzettingen vormen op de platen, wat de warmteoverdracht kan verminderen. Regelmatige reiniging helpt deze afzettingen te verwijderen en de efficiëntie van de platenwisselaar te herstellen. Bij TCC Heat Exchangers bieden we uitgebreide reinigingsdiensten voor platenwisselaars, waarbij we gebruikmaken van geavanceerde technieken en reinigingsmiddelen om zelfs de meest hardnekkige vervuiling te verwijderen. Ons ervaren team staat klaar om uw platenwisselaar grondig te reinigen, zodat deze weer optimaal presteert en u kunt blijven genieten van een efficiënte warmtewisseling in uw systeem.


Platenwisselaar


Uit welke onderdelen bestaat een platenwisselaar?

Een platenwisselaar bestaat uit een aantal onderdelen. Ten eerste zijn er de framedelen. Het frame dat het platenpakket tegen elkaar aandrukt, bestaat uit een vaste frameplaat (head) en een losse drukplaat (follower). De carrying bar bovenin het frame en de guiding bar onderin het frame zorgen voor de uitlijning van het platenpakket. Het platenpakket wordt op de juiste aanspanmaat gemonteerd door middel van verschillende trekbouten.

Ten tweede zijn er de platen. Deze verschillende platen vormen samen het platenpakket. De dunne en geribbelde platen, worden in het frame tegen elkaar aangedrukt. De randen van de platen bevatten pakkingen. Door de platen tegen elkaar aan te laten drukken, ontstaan er kanalen tussen de platen en hier wordt de vloeistof door geleid.

Ten slotte zijn er nog de pakkingen. Pakkingen hebben eigenlijk twee functies. Ze zorgen er namelijk voor dat de platen van elkaar gescheiden worden en ze voorkomen ongewenste vermenging. Doordat de pakkingen voorzien zijn van lekpoorten, kan de vloeistof naar buiten treden via de weg van de minste weerstand.


Neem contact op om een platenwisselaar te kopen via TCC Heat Exchangers

TCC Heat Exchangers is de specialist op het gebied van platenwisselaar. U kunt bij ons terecht om een platenwisselaar te kopen, voor service, verhuur en onderhoud aan uw platenwisselaar.  Wij zorgen altijd voor de beste service en kwaliteit. Daarnaast weten wij door onze jaren aan ervaring precies hoe we moeten handelen om u te kunnen helpen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of wilt u meer informatie over het kopen van een platenwisselaar? Bekijk onze website of neem contact op via het contactformulier
.

Kies voor het hoogste rendement. Kies voor TCC Heat Exchangers!

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan.
Veelgestelde vragen
Wat is een platenwisselaar en hoe werkt het?
Een platenwisselaar is een apparaat dat wordt gebruikt voor de efficiënte overdracht van warmte tussen twee vloeistoffen zonder direct contact. Het bestaat uit een reeks metalen platen met kleine kanaaltjes ertussen. Warmte wordt overgedragen van de ene vloeistof naar de andere via de platen.
Waar worden platenwisselaars vaak gebruikt?
Platenwisselaars worden veel gebruikt in verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC), koelsystemen, voedingsmiddelenverwerking, chemische productie, kantoren en in de industrieën voor energieopwekking en scheepvaart.
Wat zijn de voordelen van het gebruik van een platenwisselaar?
Enkele voordelen van platenwisselaars zijn hun hoge efficiëntie, compacte ontwerp, energiebesparing, en het vermogen om verschillende vloeistoffen met verschillende temperaturen te scheiden zonder vermenging.
Hoe worden platenwisselaars schoongemaakt en onderhouden?
Platenwisselaars moeten regelmatig worden schoongemaakt om optimale prestaties te behouden. Dit kan worden gedaan door de platen te demonteren en ze grondig te reinigen met water en reinigingsmiddelen. Periodieke inspecties zijn ook belangrijk om eventuele slijtage of lekkage op te sporen. Neem contact op met TCC Heat Exchangers om een afspraak in te plannen.
Zijn platenwisselaars milieuvriendelijk?
Ja, platenwisselaars kunnen milieuvriendelijk zijn omdat ze de energie-efficiëntie van systemen verbeteren, waardoor minder energie wordt verbruikt en de ecologische impact wordt verminderd.
Kan ik mijn bestaande warmtewisselaar upgraden naar een platenwisselaar?
Het is mogelijk om bestaande warmtewisselaars te vervangen door platenwisselaars, maar dit kan afhangen van de specifieke configuratie en vereisten van uw systeem. Het is raadzaam om een professionele beoordeling uit te voeren.
Zijn platenwisselaars geschikt voor zowel verwarming als koeling?
Ja, platenwisselaars kunnen zowel voor verwarmings- als koelingstoepassingen worden gebruikt, afhankelijk van de stroomrichting van de vloeistoffen.
Hoe kies ik de juiste platenwisselaar voor mijn specifieke behoeften?
Het kiezen van de juiste platenwisselaar hangt af van factoren zoals het temperatuurverschil tussen de vloeistoffen, de stroomsnelheid en de benodigde capaciteit. Raadpleeg TCC Heat Exchangers om de juiste keuze te maken.
Zijn er speciale reinigings- of onderhoudsproducten nodig voor platenwisselaars?
Ja, er zijn specifieke reinigingsmiddelen en onderhoudsproducten beschikbaar voor platenwisselaars. Het is belangrijk om producten te gebruiken die geschikt zijn voor uw type platenwisselaar en de vloeistoffen die ermee worden behandeld. Raadpleeg TCC Heat Exchangers voor aanbevelingen.
Wat is het verschil tussen een platenwarmtewisselaar en een buizenwarmtewisselaar?
Een platenwarmtewisselaar bestaat uit meerdere dunne, platte platen die de warmte-overdracht tussen twee vloeistoffen vergemakkelijken. Een buizenwarmtewisselaar daarentegen maakt gebruik van buizen waarin de ene vloeistof stroomt en wordt omgeven door een andere vloeistof.

Over het algemeen hebben platenwarmtewisselaars een groter oppervlak voor warmteoverdracht, wat ze efficiënter kan maken, terwijl buizenwarmtewisselaars vaak robuuster zijn en beter bestand tegen hogere drukken.