Platenwisselaar

Uw platenwisselaar via TCC Heat Exchangers

Bent u op zoek naar een platenwisselaar? Dan bent u bij TCC Heat Exchangers aan het juiste adres. Wij bieden verschillende onderdelen voor warmtewisselaars aan en dus ook voor platenwisselaars. Op deze pagina zullen we meer vertellen over platenwisselaars en waarom u hiervoor bij ons terecht moet.

 

Wat is een platenwisselaar en hoe werkt het?

Een platenwisselaar is een specifiek soort warmtewisselaar. Een platenwisselaar bestaat uit een aantal geribbelde platen. Deze platen worden tegen elkaar aangedrukt in een frame, waarbij de randen van de platen zijn voorzien van een pakking of waarbij de dunne platen aan de randen aan elkaar worden gelast. Hierdoor ontstaan parallelle kanalen tussen de platen. De ene vloeistof stroomt door de even kanalen en de andere vloeistof door de oneven kanalen. Op het moment dat er temperatuurverschil ontstaat tussen de twee vloeistoffen, zal warmte door de platen heen van de warme vloeistof naar de koudere vloeistof worden overgedragen.


Welke soorten platenwisselaar zijn er?

Een platenwisselaar kan uit meerdere secties opgebouwd zijn. Deze secties worden van elkaar gescheiden door een plaat, waarop extra aansluiting kan worden aangebracht. Dit zorgt ervoor dat er in één unit kan worden verwarmt of verkoelt. Daarnaast kunnen er meerdere processtromen zijn of een regeneratief proces toegepast worden.

Er zijn twee uitvoeringen van de platenwisselaars. Je hebt de enkelgroeps (single-pass) en multigroep (multi-pass). Welke uitvoering het beste is, is afhankelijk van uw productieproces. De single-pass heeft vaak de voorkeur, omdat de procesaansluiting voor het leidingwerk zich hierbij aan de vaste frameplaat bevindt. Dit vereenvoudigd de- en montage van uw platenwisselaar. Indien u meer wil weten of deze platenwisselaar voor uw organisatie geschikt is, laat het gerust weten. Onze vakkundige adviseurs bespreken dit graag met u.

In sommige gevallen is een multi-pass echter noodzakelijk. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer de gewenste temperatuurtrajecten erg dicht bij elkaar liggen of als er sprake is van een geringe massastroom. Ook externe factoren kunnen ervoor zorgen dat u een multi-pass nodig hebt. Dit kan de beperking in toegestane hoogte zijn, waardoor de plaat een geringe thermische lengte heeft. In deze gevallen wordt er gekozen voor meerdere kleine platen en daarom is een multi-pass uitvoering het meest efficiënt.

Overigens is demontage en montage van een platenwisselaar erg eenvoudig. Door het verwijderen van de trekbouten en het terugschuiven van de drukplaat, wordt het mogelijk het platenpakket te inspecteren en (indien nodig) te reinigen. Wanneer het nodig is om de pakking te vervangen, dan kunnen de platen makkelijk uit het frame worden verwijderd. Let op dat dit wel zeer zorgvuldig gebeurt. TCC Heat Exchangers helpt u graag met de reiniging van uw platenwisselaar. Neem hiervoor contact met ons op.warmtewisselaar schoonmaken


Uit welke onderdelen bestaat een platenwisselaar?

Een platenwisselaar bestaat uit een aantal onderdelen. Ten eerste zijn er de framedelen. Het frame dat het platenpakket tegen elkaar aandrukt, bestaat uit een vaste frameplaat (head) en een losse drukplaat (follower). De carrying bar bovenin het frame en de guiding bar onderin het frame zorgen voor de uitlijning van het platenpakket. Het platenpakket wordt op de juiste aanspanmaat gemonteerd door middel van verschillende trekbouten.

Ten tweede zijn er de platen. Deze verschillende platen vormen samen het platenpakket. De dunne en geribbelde platen, worden in het frame tegen elkaar aangedrukt. De randen van de platen bevatten pakkingen. Door de platen tegen elkaar aan te laten drukken, ontstaan er kanalen tussen de platen en hier wordt de vloeistof door geleid.

Ten slotte zijn er nog de pakkingen. Pakkingen hebben eigenlijk twee functies. Ze zorgen er namelijk voor dat de platen van elkaar gescheiden worden en ze voorkomen ongewenste vermenging. Doordat de pakkingen voorzien zijn van lekpoorten, kan de vloeistof naar buiten treden via de weg van de minste weerstand.


Neem contact op voor een platenwisselaar via TCC Heat Exchangers

TCC Heat Exchangers is de specialist op het gebied van platenwisselaar. U kunt bij ons terecht voor service, verhuur en onderhoud aan uw platenwisselaar.  Wij zorgen altijd voor de beste service en kwaliteit. Daarnaast weten wij door onze jaren aan ervaring precies hoe we moeten handelen om u te kunnen helpen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of wilt u meer informatie? Bekijk onze website of neem contact op via het contactformulier.

Kies voor het hoogste rendement. Kies voor TCC Heat Exchangers!
Vraag nu een vrijblijvende offerte aan.