Warmtewisselaar berekenen

Een warmtewisselaar berekenen is erg belangrijk, indien u een (nieuwe) warmtewisselaar nodig heeft. Hiervoor zijn een aantal belangrijke parameters die u kunt gebruiken om een warmtewisselaar berekening te maken. TCC Heat Exchangers is de specialist op het gebied van warmtewisselaars.

Wat is een warmtewisselaar en hoe werkt het?

Een warmtewisselaar brengt warmte van het ene onderdeel naar het andere onderdeel. Denk hierbij aan het overbrengen van warmte afkomstig uit een vloeistof of uit gas. Dit proces wordt warmteterugwinning genoemd. Als u dit proces uit wil voeren, heeft u een warmtewisselaar nodig.

Maar hoe werkt een warmtewisselaar nu eigenlijk? Een warmtepomp trekt warmte uit natuurlijke warmtebronnen, zoals de buitenlucht, de aarde of het grondwater.Deze warmte wordt gebruikt om cv-water te verwarmen. Een warmtepomp bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder twee warmtewisselaars, een elektrische pomp, een compressor en een leidingsysteem gevuld met een speciaal middel. Daarnaast wordt een warmtewisselaar ook vaak gebruikt in verschillende branches, waaronder in de voedings-, zuivel-, suikerindustrie, brouwerijen, scheepvaart, chemie-, afval- en staalindustrie, utiliteit en de energiesector.

Wat is een platenwisselaar?

Een platenwisselaar is een specifiek soort warmtewisselaar. Dit soort warmtewisselaar is erg populair. Een platenwisselaar bestaat uit een aantal geribbelde platen. Deze platen worden tegen elkaar aangedrukt in een frame, waarbij de randen van de platen zijn voorzien van een pakking of waarbij de dunne platen aan de randen aan elkaar worden gelast. Hierdoor ontstaan parallelle kanalen tussen de platen. De ene vloeistof stroomt door de even kanalen en de andere vloeistof door de oneven kanalen. Op het moment dat er temperatuurverschil ontstaat tussen de twee vloeistoffen, zal warmte door de platen heen van de warme vloeistof naar de koude vloeistof worden overgedragen. Dit is wat een platenwisselaar is en hoe deze werkt.
Warmtewisselaar berekenen bij TCC

Wilt u uw warmtewisselaar berekenen? Dan bent u bij TCC aan het juiste adres! Wij kunnen makkelijk en snel een berekening maken, zodat u direct meer duidelijk heeft. Er zijn een aantal belangrijke punten waar naar gekeken moet worden bij het berekenen van warmtewisselaar:

  • De hoeveelheid warmte die verplaatst moet worden (warmtebelasting)
  • De ingangs- en uitgangstemperatuur aan de primaire en secundaire zijde
  • De maximaal toelaatbare drukval op de primaire en secundaire zijde
  • De maximale werktemperatuur/ontwerptemperatuur
  • De maximale werkdruk/ontwerpdruk
  • Het debiet aan de primaire en secundaire zijde

Wanneer het debiet, de specifieke warmte en het temperatuurverschil aan een zijde bekend zijn, kan de warmtebelasting berekend worden. Het is uiteraard niet makkelijk om een warmtewisselaar te berekenen en hier is dus veel kennis en ervaring voor nodig. Bij TCC hebben wij deze ervaring en daardoor weten we zeker dat we u kunnen helpen met het berekenen van uw warmtewisselaar. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk onze website of neem contact met ons op en wij zullen uw warmtewisselaar berekenen.

Kies voor het hoogste rendement. Kies voor TCC Heat Exchangers!
Vraag nu een vrijblijvende offerte aan.